İnek Günde Kaç Litre Süt Verir? Hangi İnekleri Seçmeliyiz?

Süt, Dünya’da sevilerek tüketilen besin maddelerin başında. Yoğurt, peynir gibi birçok ürününde hammaddesi. İnek günde kaç litre süt verir? Bir inek günde ne kadar süt verir? Sorularının yanında ülkemizde çokça beslenen bazı ırkların günlük süt verimlerini ve Dünya’nın en çok süt veren ineklerini sizler için araştırdık. Memeli canlılarda yavruların beslenmesini sağlamak için oluşan sütler; sağlıklı olduğu sürece oldukça faydalı. Yavrularına yetecek kadar sütü annede bırakıp, artacak sütleri tüketmemiz oldukça önemli.

Süt ihtiyacımızın büyük bir kısmı inekler tarafından sağlanıyor. İçerdiği besin maddeleriyle vazgeçilmez bir ürün olan inek sütünün yetiştiriciler tarafından kaliteli ve beslenen ineklerinin de bir o kadar verimli olması önemli.

İnek Günde Kaç Litre Süt Verir?

Bir sütçü inek günde 15 – 35 litre aralığında süt vermektedir. Sığırlarda sütünden yararlandığımız ırklar genelde sütçü inekler olarak tabir edilir. Sütçü inek ırkları Dünya’da da ülkemizde de oldukça çeşitlilik gösteriyor. Birçok inek ırkı, çokça melez ve farklı ortam şartları nedeniyle süt verimi oldukça değişkendir.

Genetik olarak üstün bir canlının süt verimiyle daha çok besi için uygun olan bir ineğin süt verimi bir olmaz. Aynı şekilde konforsuz ve kalabalık bir ortamda yetişen ineklerle, sakin, konforlu ve bakımı yerinde olan bir inek aynı miktarda süt vermez. Günde 5 litre süt veren ineğin yanında günde 50 litre süt veren ineklerde olabilmektedir.

İnek Günde Kaç Litre Süt Verir

Bir Süt İneği Günde Kaç Litre Süt Verir?

Ülkemizde birçok farkı sütçü inek cinsi gerek büyük gerekse küçük işletmelerde kullanılmakta. Ortalama bir değer verecek olursak bir inek günde 15 – 35 litre civarlarında süt vermektedir. Bu aralığın bu kadar çok olmasının nedeni çok fazla şeyden etkilenmesidir.

En ideal süt verimi ise 20 – 25 litre civarıdır. İdeal süt verimi gerek hayvanın sağlığı ve uzun ömürlülüğü için gerekse döl verimi için sağlıklıdır. İnek günde kaç litre süt verir? Sorusuna şimdide ülkemizde yaygın olan inek ırklarımızın günlük süt verimiyle cevap verelim.

Holstein Günde Kaç Litre Süt Verir? (Siyah Alaca Günde Kaç Litre Süt Verir?)

Ülkemizde yetiştirilen en yaygın ineklerden olan Holstein süt verimi açısından da iyidir. Holstein günlük süt verimi; 22 litre olarak söylenebilir. Bu değerlerin daha öncede belirttiğimiz gibi değişkenlik göstermesi oldukça olasıdır. Siyah Alaca sütünün yağ oranı ise %3.5 civarlarındadır. Siyah Alaca yılda ortalama 6000 litre süt verir, bu oran ıslah çalışmalarıyla 10000 litreye kadar çıkabilmektedir.

Jersey İnek Günde Kaç Litre Süt Verir?

Bir başka yetiştiriciliği sık yapılan Jersey inek günlük süt verimi ise; 15 litre civarında süt vermektedir. Cüssesi diğer ırklara göre küçük olmasına rağmen süt verimi fena değildir. Yağ oranı %4.5’la sütünde en çok yağ içeren ırklardan bir tanesidir.

Simental Günde Kaç Litre Süt Verir?

Hem besi yönünden hem süt yönünden zengin olan Simental inek günlük süt verimi; 20 litre civarlarındadır. Laktasyon süresince Simental yıllık süt verimi ise; 5500-600 litreye kadardır. Sütün içeriğinde yaklaşık %3.8 yağ bulunur.

Günlük Süt Verimi Yüksek İnekler

En çok süt veren 6 inek ırkı yazımızda süt verimi iyi olan, ülkemizde yetiştirilen sütçü inekleri özellikleriyle beraber inceledik, sütçü inekler hakkında daha detaylı bilgiler için oraya da göz atmanızda fayda olacaktır. Buraya tıklayarak yazımıza gidebilirsiniz.

İnek Yılda Ne Kadar Süt Verir?

İnekler yılda yaklaşık 6000 litre civarlarında süt vermektedir. Bazı ırklara göre ineklerin yıllık süt verimi ortalama şu şekildedir;

  • Siyah Alaca yılda 6000 litre süt verir.
  • Shorthorn yılda 5500 litre süt verir.
  • Ayrshire yılda 5500 litre süt verir.

İnek Yılda Kaç Ay Süt Verir?

İneklerin yılda kaç ay sağılabileceği de merak edilenler arasında. İnekler buzağısını doğurduktan sonra ortalama 10 ay süt vermektedir.

İneklerde süt verimi; hayvanın cinsine, beslenmesine, tükettiği suya, ortam koşullarına ve çevre ısısına kadar fazlaca koşula bağlı değişmektedir. Örneğin; 1 litre süt için bir ineğin yaklaşık 5 litre kadar suya ihtiyacı vardır. Uygun yöntemler, rasyonlar ve modern teknikler sayesinde süt verimini arttırmak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir