Buzağı İshalini Ne Geçirir? Kola Aspirin & En Doğal Yöntemler

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan işletmelerin en çok başına gelen ve can sıkan olaylardan bir tanesi buzağı ishalleridir. Bu yazımızda buzağı ishalini ne geçirir? Sorusuna değinip buzağı ishaline doğal çözüm yolları arayıp, buzağı ishali kola aspirin gibi yöntemlerle ne düzeyde engellenebilir, buzağı ishali nasıl geçer? Anlamaya çalışacağız.

Buzağı ishalini ne geçirir? Konusunda detaylı, buzağılarda ishal nedenleri ve çözüm yollarına odaklı bu yazımızda dikkat etmeniz gereken birçok önemli hususa değinmeye çalıştık. Buzağınızın ilk gebelik dönemindeki sağlığı da oldukça önemlidir. Bu nedenle gebe ineğin tespit edilmesi, ona göre muamele edilmesi gerekir. Gebe inek nasıl anlaşılır? İkiz gebe belirtilerini anlattığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Buzağı İshali Nasıl Önlenir

Özellikle yeni doğan buzağılarda ilk 1 hafta içerisinde karşılaştığımız bu ishal oldukça ciddi problemlere yol açabilir. Buzağıların bağırsaklarında bulunan ve sayılarının artmasıyla enfeksiyon meydana getiren bakterilerce ishal meydana gelir. Genellikle sıvı ve sarımsı renkte bir dışkı ile anlaşılan bu hastalık, gerekli yöntemlerle tedavi edilebilir. Buzağı ishalini ne geçirir? Sorusuna değinmeden bu sorunu hiç ortaya çıkmaması için alınması gereken bazı önlemlerden bahsedelim. Buzağı ishali nasıl önlenir? Maddeler halinde alınması gereken kritik uygulamalar şu şekildedir;

  • Yüksek nem, havasız ve rutubetli bir ortam daha kolay hastalanmasına sebep olur.
  • Buzağınız her an temiz suya ulaşım imkanına sahip olmalı.
  • Gebe ineğiniz özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortam değişikliğine ve strese maruz bırakılmamalı.
  • Yeni doğan buzağıya ağız sütü kesinlikle verilmeli, ihmal edilmemeli. Yeni doğan buzağılar bağışıklık sistemleri olmadan dünyaya gelirler. Onlara bu bağışıklığı sağlayıp, hastalıklardan koruyacak olan annesinden aldığı ilk ağız sütüdür. Kolostrum ismi de verilen bu süt doğumdan sonra ilk 6 saat içinde buzağının ağırlığının %5’i olacak şekilde verilmelidir. İlk gün ise ağırlığının %10’u kadar 3-4 öğünde bu süt içirilmelidir. Fazla miktarda verilmesi sakıncalı bir durumdur, buzağılarda ishal nedenlerinden bir tanesidir.
  • Ahır ne soğuk ne de aşırı sıcak olmalı, ideal bir sıcaklıkta olmalıdır.
  • Gebe ineğin yem tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Doğum yerleri özel olarak hazırlanmalı ve temiz olmalı.
  • Güç doğum gibi durumlarda veteriner hekiminizden yardım istenmeli.
  • Yemlikler ve çevre temiz olmalı.
  • Yeni doğmuş buzağılar kendilerine özel alanlara alınıp, ayrı ayrı tutulmalıdır. Bu hastalığın yayılmasını da engelleyecektir.

Buzağı İshalini Ne Geçirir?

Buzağı ishalinin ileri safhaları gerekli önemler ve tedaviler uygulanmadıkça ölüme kadar gidebilir. Bu nedenle buzağı ishalini ne geçirir? Buzağı ishali nasıl geçer? Buzağı ishali doğal yöntemler ve buzağı ishali kola aspirin ile tedavi edilir mi? Sorularının cevapları büyük önem taşıyor. Şimdi alınabilecek önemleri öğrendiğimize göre buzağı ishali tedavisine geçelim.

  • İshal durumunda vücuttan çok miktarda su eksilir. Bu nedenle buzağınız daima temiz suya erişebilmeli.
  • Ağız sütünü buzağınıza geciktirmeden verip, bağışıklık kazanmasını sağlamalısınız.
  • Eğer fabrika yemi kullanıyorsanız az az verip, sık yem değişikliği yapmayınız.
  • Gerektiğinde dozunu kaçırmadan kaliteli kuru ot vermelisiniz.
  • Güçsüz doğan, hastalıklara açık yavrulara veteriner hekimlerce bağışıklık arttırıcı serumlar uygulanabilir.
  • Yine veteriner hekim kontrolünde ishal kesici ilaçlar verilebilir.
  • Buzağı yemlerinde ilave tahıl kırmaları kullanılmamalı.
Buzağı İshalini Ne Geçirir Kola Aspirin

Buzağı İshali Kola Aspirin

Halk arasında yaygın olan buzağı ishali kola aspirin ile tedavi edilebilir görüşüne değinip, nasıl yapıldığı veya uygulanmasında sakınca olup olmadığını anlamaya çalışacağız. Deneme yanılma yoluyla bulunana, nesilden nesile aktarılan bu yöntemlere etrafınızda da rastlamışsınızdır, birçok kişi tarafınca kullanılıyor. Bilimsel bir alt yapısı olmayan, buzağı ishali kola aspirin birleşimi deneyenlerce ishali kestiği ve işe yaradığı yönündedir. Yıllardır bu metotla ishal olan buzağılarının ve hayvanlarının iyileştiğini öne sürenler bulunmaktadır.

Bir miktar kolaya aspirin katılması ve bunun buzağıya içirilmesi ile bu yöntemi uygulayanlar birkaç günde ishalin kesildiğini beyan etmişlerdir. Fakat belirttiğimiz üzere bu tür yöntemler ampirik tedavi olarak adlandırılır ve bilimsel bir dayanağı yoktur. Bu konu hakkındaki araştırmalar hala sürüyor. Bu uygulamalar başka yan etkilere sebebiyet verebilir veya gerçek manada bir tedavi sağlamıyor olabilir. Tüm bunlar bilimsel çerçevede incelenip, ilerleyen dönemlerde daha kesin cevaplar ve yöntemler bulunacaktır.

Buzağı ishali evde nasıl geçer? Diye merak edenlerin başvurduğu buzağı ishali kola aspirin en çok başvurulan yöntemlerdendir. Bu yöntemleri uygulamadan önce veteriner hekiminize danışmanız daha doğru olacaktır. Çünkü üstte de belirttiğimiz gibi buzağınızı daha kötü sonuçlara götürecek yan etkileri olabilir.

Buzağı İshal Nedenleri

Başlıca buzağı ishal çeşitleri parazital, viral ve mikrobiyal nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Yeni doğan buzağılarda sıkça görülen bu hastalık birçok nedenden ötürü olabilir. Buzağı ishal nedenlerini maddeler halinde şu şekilde sayabiliriz;

  • Temiz olmayan ve aşırı nemli ahır ortamı.
  • Buzağıların bir arada bulunması.
  • Gebe ineğin yem içeriğine dikkat edilmemesi ve strese maruz kalması.
  • Yeni doğan buzağıya ağız sütü verilememesi.
  • Buzağının aşırı soğuk veya sıcağa maruz kalması.
  • Buzağıya özel bölmelerin yapılmaması ve steril olmayan şartlarda bulunması.

Yukarıdaki gibi birçok faktörden dolayı buzağılarda ishal karşımıza çıkmaktadır. Görüldüğü üzere en önemli neden çevre koşullarıdır. İşletme sahibi olarak hem buzağınızı kaybetmemek hem de verim kayıpları yaşamamak için tüm bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Buzağı ishalini ne geçirir konusunda anlatılacak çok şey var. Biz önemli olan yerlere değinmeye çalıştık, buradaki önerileri dikkate alıp uygularsanız ishal buzağı sayınızda ciddi düşüşler göreceksinizdir.

Buzağı ishali kaç gün sürer?

Özellikle yeni doğanlarda meydana gelir. Buzağı ishali kaç gün sürer? Sorusun cevabı ise çok değişken olmakla beraber 7 – 9 gün ve günde 8 – 10 kez tekrarlanan sıvı, pis kokulu, beyaz ve sarı renklerinde bir dışkı ile gözlemlenir.

Buzağılarda ishal neden olur?

Birçok farklı etkenden olayı olabilir En çok karşılaşılan ise bağırsaklar bulunan ve E.coli ismi verilen bir bakteridir. Kötü koşullar ve güçsüz buzağılarda bu bakteri güç kazanır ve ishale neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir