Kışın Tavuklar Üşür mü? Soğuğa En Dayanıklı Tavuk Irkları

Tavuklarda diğer canlılar gibi hava koşullarından etkilenirler. Gerek yumurta gerekse et verimi için tavuk yetiştiren işletmeler tarafından, özellikle kış aylarının gelmesiyle ‘’Tavuklar üşür mü?’’ Sorusu akıllara geliyor. Yetiştiricilikte hayvanın sağlığını ve performansını olabildiğince korumak en temel hedeflerdendir. Bu durum aynı zamanda işletmenizin karlılık oranını arttırıp hayvanlarınızın verimlerini iyi seviyede tutmanızı sağlayacaktır. Kümesleri en iyi şekilde inşa ederken dikkat edilmesi gerekenlere, kışın tavuklarınıza güzel bir imkan sağlamak için uygulamanız gereken bazı ipuçlarına ve kışın tavuklar üşür mü? Sorusuna cevaplar arayıp; üşürse hangi sıcaklık değerlerinin bizler için kritik olduğuna değineceğiz.

Kışın Tavuklar Üşür mü?

Kuş olarak sınıflandırdığımız tavuklar; üzerlerinde bolca tüy barındırması ve derisinin kalın olması nedeniyle zorlu hava şartlarına dayanabilmektedir. Fakat bir canlı olduğu için belirli bir toleransa sahiptirler. O sıcaklık değerine yaklaşıldıkça birtakım önemler almak gerekebilir. Bizlerin yetiştirdiği tavuklar evcil tavuk olarak isimlendirilir. Bu tavuklar kümeste yaşadıkları ve bizlerin seçtiği yemleri tükettikleri için yabani bir tavukla karşılaştırılmamalıdır. Evcil tavuklar yani sizlerin beslediği tavuklar soğuğa yabani tavuklara göre daha az direnç gösterir.

Genellikle -5°C den sonra dikkat edilmesi gereken hususlar oluşur. Tavukları dışarıda kar var diye çıkarmamazlık yapılmamalıdır. Keza hareket kazanması hem vücut sıcaklığını arttıracak hem de daha sağlıklı bir yapı kazanmasını sağlayacaktır. Abartmadığınız sürece kış aylarında tavuklarınızın gezmesini engellemeyiniz. Dikkat edilecek bir husus da yem ve su ihtiyaçlarıdır. Özellikle kış aylarında protein, besleyicilik bakımından yüksek yemler tercih edilmelidir. Tavukların su ihtiyacı eksiksiz bir şekilde, istedikleri her an ulaşabilecekleri şekilde sağlanmalıdır. Sulukların kışın donma olasılığı yüksek olduğundan sık sık kontrolleri yapılıp, tavuklar susuz bırakılmamalıdır.

Tavuklar kışın üşür mü? Sorusuna cevabı kısmen yukarıda verdik. Aşırı soğuktan korumak için yapılması gereken en önemli hususlardan biriside; kümesin dayanıklı, soğuğu geçirmeyen yapıda olması ve ferah hissettirmesidir. Kış aylarında tavuklarınızın dışarıda geçirdiği vakit azalır, bu kümeslerde geçireceği zamanın ve enfeksiyon risklerinin artması demektir. O nedenle kümes altlıklarını özenli ve zamanı geldikçe değiştirmeli, kümes yalıtımını iyi bir şekilde yapmalı, kümes kapılarını ve diğer soğuk gelebilecek yerleri kapatıp daha sıcak bir ortam oluşturulmalıdır. Kümes çatısının sızdırmaz olduğuna dikkat edip, gerekli yerleri termal yalıtım malzemeleriyle, köpükle, silikonla kapatıp istenilen yaşam alanını oluşturabilirsiniz.

Tavuklarda Donma Belirtileri

Aşırı soğuklarda uzun süre dışarıda kalan tavuklarda donma meydana gelebilir. Bu özellikle tüylerin olmadığı baş, ayak gibi uvuzlarda net bir şekilde gözlemlenir. Beyaz, mat ve mor bir görüntüye sahip olan donan yerler işlevsiz haldedir ve tavuklarınızın sağlığı için oldukça ciddi problemdir. Tavuğunuzun acı çekmesine neden olur ve ileri safhalarda ölüme kadar gidebilir. Donan bir yeri tespit ettiğinizde öncelikle tavuğu sıcak bir ortama koymalı, donan kısımlara hafif bir şekilde elinizle masajlar uygulamalısınız.

Tavuklar üşür mü? Sorusunu toparlarsak ülkemiz şartlarındaki kış aylarında birçok ırk sorunsuz şekilde yaşayabilirler. Fakat Erzurum gibi kışları çok soğuk olan bölgelerde dikkatli olmakta fayda var. Tavukların yaşam ortamlarını sıcak tutup, soğuğa maruz bırakmadan bu dönem rahat atlatılabilir. Özellikle kar yağışı olduğu zaman hava biraz yumuşar. O sırada tavuklarınızı kontrollü şekilde dışarıda gezdirebilirsiniz. Fakat ayaz ve soğuğun çok şiddetli olduğu zamanlarda kümeste durmaları daha sağlıklı olacaktır.

Kışın Tavuklar Üşür mü

Tavuklar Kışın Yumurta Verir mi?

Tavukların yumurta verimini soğuk etkiler. Bu nedenle kışın bir miktarda olsa verim kayıpları yaşanabilmektedir. Gerekli ortamlar sağlandığı taktirde hiç yumurta vermeme gibi bir durum söz konusu olmaz.

Tavuklar Kışın Kümeste Üşür mü?

Gerekli önlemleri aldığınız, kümesi etrafını güzelce kapatıp uygun koşulları sağladığınız taktirde tavuklar kümeste soğuktan çok etkilenmez, üşümezler.

Soğuğa Dayanıklı Tavuk Irkları

Tavukların kışa dayanıklılıkları arasında, özellikle ülkemiz koşullarında pek bir fark olmadığını belirtmek isteriz. Buradaki sayacağımız soğuğa dayanıklı tavuk ırklarından birisine sahip olmasanız da bu sizin tavuğunuzun dayanıksız olduğu anlamına gelmez. Şimdi sıralayacağımız tavuklar yapılan araştırmalarda soğuğa bir tık daha fazla dayanıklı olduğu ortaya çıkmış cinslerdir.

  • Ameraucana
  • Bhama
  • Australorp

Ameraucana

Bir Amerika kökenli ırk olan Ameraucana, soğuğa dayanıklı ırklardan bir tanesidir. Bu özelliğinin yanında popüler olarak yetiştirilmesinin bir diğer sebebi de mavi renkli yumurtalar vermesidir. Beyaz veya kahverengi yumurtalardan içerik bakımından bir farkı olmayan bu yumurtalar piyasada daha fazla fiyatlara satılabilmektedir. Ameraucana yumurta verimi yılda yaklaşık 220 civarındadır.

Brahma

Tavuk ırklarıdan soğuğa dayanıklı olanlarından bir tanesi de Brahma’dır. Büyük bir vücuda sahip olan bu tavukların tüyleri de büyüktür. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan bu ırk soğuk hava koşullarına dayanıklı ve gösterişlidir.

Australorp

Yumurta yetiştiriciliğinde kullanılan Australorp, siyah ve parlak tüylere sahiptir. Soğuk koşullara, kış aylarına dayanıklı olan bu ırkın yumurta verimi de iyi düzeydedir. Genellikle simsiyah bir görünüşe sahip, kısa bacaklı ve iri göğüslü diyebileceğimiz ırktır.

Kışın tavuklar üşür mü? sorusuna cevaplar aradığımız ve Soğuğa en dayanıklı tavuk ırklarından birkaç tanesine değindiğimiz yazımız bu şekilde.  Ülkemizde sıkça yetiştiriciliği yapılan ve soğuğa karşı dayanıklı tavuk ırklarından olan tavukları incelediğimiz yazılarımıza aşağıdan göz atabilirsiniz.

Ataks Tavuk Fiyatları ve Özellikleri

Zibrit Tavuk Fiyatları ve Özellikleri

Sussex Tavuk Fiyatları ve Özellikleri

Tinted Tavuk Fiyatları ve Özellikleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir