Yavru Güvercin Nasıl Beslenir? Sokakta Bulunan Yavru Güvercin Ne Yer?
Ülkemizde oldukça sık yetiştirilen kuş türlerinden biriside güvercinlerdir. Doğal çevremizde de oldukça sık bulunan güvercinler aynı zamanda hobi olarak da en çok tercih edilen kuş türlerinden bir tanesidir. Yavru güvercinler çevre şartlarına bağlı değişiklik göstermekle beraber yaklaşık 17 gün sonra yumurtadan çıkar. O andan itibaren bakıma muhtaç olan yavru güvercinlerin beslenmesi oldukça dikkat edilmesi gereken husustur. Bu nedenle yavru güvercin nasıl beslenir? Dışarıda, sokakta annesi olmayan yavru güvercin nasıl beslenir? Yavru güvercin nasıl bakılır? Gibi yavru güvercinlerin ihtiyacı olan koşulları ve besini sağlamanızı sağlayacak ipuçlarını paylaşacağız.
Yavru Güvercin Nasıl Beslenir?
Yavru güvercinin beslenmesi, normal şartlarda ilk günlerde anne güvercinin kursak bölgesinden salgılanan özel bir sıvı ile sağlanır. Bu sıvı güvercin veya kursak sütü olarak adlandırılır ve yavru güvercinin ihtiyacı olan besinlerin yanında, bağışıklığı güçlendirici ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Fakat bazı durumlarda annesiz yavrular veya annesi olmasına rağmen belenme ihtiyacını karşılayamayan yavrularla karşılaşabiliriz. Bu gibi durumlarda bizler doğru müdahalelerle bakımını üstleniriz. Bu dönemdeki besleme yavrunun hastalıklardan korunması, sağlıklı büyümesi ve hayatta kalması için büyük önem taşır.
Yavru güvercinin beslenmesinde dikkat edilecek en önemli hususlardan birisi çiğneme yetenekleri olmadığından sıvı formda besinlerin verilmesi gerektiğidir. Bununda şırınga yardımıyla sağlanması pratik bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Annesinden ayrı yavru güvercinin besinini sağlamak için hazır olarak satılan güvercin maması veya evde hazırlanabilen mamalar kullanılabilir. Güvercin mamaları petshoplar veya bazı veteriner kliniklerinde bulunabilir. Bunlar; mineral, protein, vitamin vb. maddeler bakımından yavru güvercinin ihtiyacını karşılar düzeyde ürünlerdir. Bu mamalar enjektöre doldurularak yavrunun ağızına ulaştırılır. Bu hazır mamalara erişilemeyen durumlarda benzer ürünler evde de hazırlanabilmektedir. Evde hazırlanabilen yavru güvercin mamaların nasıl olması gerektiğini ise şöyle özetleyebiliriz.
Evde Yavru Güvercin Maması Nasıl Hazırlanır?
1 – 2 Haftalık Yavru Güvercin Besleme
Yavru güvercinlerin bakımı üstte belirttiğimiz gibi ilk zamanlar oldukça önemlidir. Bu dönemde yavru güvercinimiz dışarıdaki mikroplara, bakterilere ve diğer olumsuz etki yaratabilecek canlılara açık bir vaziyettedir. Bağışıklığın güçlendirilmesi ilk bu dönemden başlar, bu yüzden halihazırda annesi olan yavruları eve alıp onlara bakmak yanlış olacaktır. Anne güvercin gerekli bakımı bizden çok daha iyi bir şekilde uygulayacaktır. Bir şekilde tek kalmış yavru güvercinle karşılaşırsak eğer nasıl mama hazırlamamız gerektiğini maddeler halinde anlatalım.
- Hazır aldığımız veya evde yaptığımız mamalar 1-2 haftalık olana kadar güvercine verilebilir, ondan sonra daha farklı beslenme şekillerine geçilir.
- Bebek maması, mısır unu, galeta unu, soya fasulyesi unu gibi her birinin ayrı besleyici özelliği olan toz şeklinde halleri kullanılarak hazırlanır.
- Geniş bir kaba bu ürünlerden eşit miktarda dökülür ve karıştırılır.
- Daha sonra bu karışımdan bir miktar alınır ve üzerine ılık su ilave edilerek karıştırılır. Bunun miktarı yavru sayısına göre değişir fakat bir tane yavru için yarım çay bardağı kadar bu sulu karışım hazırlanabilir.
- İlave edilen suyun sıcaklığına dikkat edilmeli, ne aşırı sıcak ne de aşırı soğuk olmalı güvercinin vücut sıcaklığına yakın ısıda olmalı.
- Bu evde yapılan yavru güvercin mamasının kıvamı ise şuruba yakın olmalıdır.
- Hazırladığımız yavru güvercin maması karışımını şırınga yardımıyla yavruya verebiliriz. Burada yavrunun ağızının yukarı bakması unutulmamalı. Elimiz ile ağızını yukarı kaldırıp o şekilde besleme yapmalıyız.
2 Haftadan Büyük Yavru Güvercin Besleme
İlk 2 hafta güzel bir şekilde atlatılmışsa bu dönemde yavru güvercin toz yem ile beslenir. Bu yemler kuş ürünleri satan yerlerde kuş tozu olarak geçer ve evde de hazırlanabilir ürünlerdir. İçeriğinde arpa, pirinç, mısır gibi tahılların toz halleri bulunur. Evde bulunan bu tahıllar öğütülerek birleştirilir ve toz yeminiz hazır hale gelir.
Yaklaşık 3-4 haftadan sonra güvercinin önüne, kafesine bir miktar tane yem, su konulur ve gagalama yapıp yapmadığı gözlemlenir. Bu sayede gagalama alışkanlığı kazandırılır ve 4 – 5 hafta sonunda yetişkin bir güvercin gibi beslenmeye başlar, normal güvercin yemleri tüketebilir.
Yavru Güvercin Kaç Günde Yeme Düşer?
Yavru mamasını bırakıp normal güvercin gibi beslenmeye başlamasına yeme düşme denir. Doğumdan itibaren yaklaşık 4 hafta yani 28 gün sora yeme düşmeli ve normal güvercin yemi tüketebilir durumda olmalıdır.
Yavru Güvercin Günde Kaç Kere Beslenir?
İlk 5 – 6 gün günde 3 kere belli ölçülerde besleme yapılmalıdır, yavrunun doymaması halinde bu sayı daha da arttırılabilir. Güvercin mamasını bırakmış biraz daha büyümüş yavruların önünde daima su ve yem bulunmalıdır.
Yavru Güvercin Ne Yer, Yavru Güvercine Ne Verilir?
İlk 2 hafta güvercin sütü ile beslenmelidir, eğer bulunamaz ise hazır satılan güvercin mamaları veya evde; bebek maması, mısır, galeta ve soya fasulyesi ununun su ile hazırlanan karışımı ile beslenmelidir. Yavru güvercin nasıl beslenir? Başlığı altında bu karışımın hazırlanışını anlattık.
İlk etapta buğday vb. iri ve öğütemeyeceği besinler vermek oldukça yanlıştır. Sıvı olmayan bu tarz gıdalar güvercin yavrusunun sağlığını oldukça tehlikeye atan ürünlerdendir. 4-5 Haftalığa ulaşmış güvercinlere buğday, arpa, mısır gibi tane yemler verilebilir fakat ilk zamanlar gözlem altında olmalıdır. Tüm bunların yanında yavru güvercinlere mineral ve vitamin takviyesi sağlayan haplar belli olgunluğa ulaşınca verilebilir.